Een goed leven met een Mediterraans dieet

9 oktober 2015 13:31

Een goed leven met een Mediterraans dieet

Het Mediterrane voedingspatroon is niet zomaar een dieet. Het is een manier van leven voor veel mensen, en studies tonen aan dat het niet alleen heel gezond is voor het lichaam, onderzoeken tonen aan dat het ook goed is voor je mentale gesteldheid. Het dieet zit vol met fruit, groenten, vis, olijfolie en noten. Een recente studie stelt dat het mogelijk een sleutel tot een lang leven kan zijn. Andere onderzoeken geven aan dat het Mediterrane dieet leidt tot een afname van lichaamsgewicht en cholesterol. Ook wordt het in verband gebracht met een verbeterd welzijn en een kleinere kans op ziekten. Uit studies blijkt namelijk dat mensen die het Mediterrane voedingspatroon volgen, vaak en hogere kwaliteit de kwaliteit van leven ervaren. “Het Mediterrane dieet is een belangrijke factor die geassocieerd wordt met een betere kwaliteit van het leven en kan worden gezien als een gezond voedingspatroon,” zegt onderzoeker Patricia Henríquez Sánchez van University of Las Palmas de Gran Canaria. “De progressieve veroudering van de populatie in ontwikkelde landen maakt het interessanter om de factoren te vinden die de kwaliteit van leven en de gezondheid van de populatie kunnen bevorderen.” Haar onderzoek bestond uit data van meer dan 11.000 universitaire studenten over een periode van vier jaar. Aan het begin van de studie werd de voedingsinname gemeten in combinatie met de eigen ervaring van de kwaliteit van het leven gedurende een periode van vier jaar. Om vast te stellen of het Mediterrane dieet werd gevolgd, werd consumptie van groenten, fruit, peulvruchten, noten, granen en vis positief gewaardeerd en inname van vlees, zuivelproducten en alcohol negatief. Henriquez legt uit hoe het Mediterrane dieet werkt: Hoofdmaaltijden moeten altijd uit drie basiselementen bestaan: granen, fruit en groenten, en zuivelproducten. Bovendien moet er minstens 1,5 tot 2 liter water worden gedronken. Olijfolie vormt de belangrijkste bron van vet voor de nutritionele kwaliteit en een gematigde wijnconsumptie en andere gegiste dranken wordt aangeraden. Vis, mager vlees en eieren zijn bronnen van dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Vis en zeevruchten zijn eveneens bronnen van gezonde vetten. terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Skyline van Leeuwarden

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.